De 40 mest älskade filmerna från Disney genom tiderna

De filmer som har blivit mest älskade från Disney är allt från klassiska animerade filmer till moderna nyinspelningar i direktsändning. Du kan se dessa filmer på bland annat Netflix, Disney+, HBO Max och liknande. Dessa älskade berättelser har fängslat tittare i alla åldrar i årtionden. Från den förtrollade världen med Snövit och Askungen till de djärva äventyren med Aladdin och Moana – varje berättelse är unik med sina karaktärer, miljöer, sånger och arv.

Bland de äldsta filmerna finns Snövit och de sju dvärgarna (1937), som följer prinsessan i titeln när hon blir vän med en grupp dvärgar som hjälper henne att fly från en ond häxas klor. Pinocchio (1940), om en livlös docka som drömmer om att bli en riktig pojke;.Dumbo (1941), en älskvärd berättelse om modet och vänskapen mellan en elefantunge med överdimensionerade öron. Bambi (1942), en hjärtevärmande berättelse om en ung hjort som blir vuxen, och Askungen (1950), där den föräldralösa huvudpersonen hittar sin prins.

Bland de mer moderna filmerna finns Den lilla sjöjungfrun (1989), där Ariel, en sjöjungfruprinsessa, fullföljer sin dröm om att bli människa, och Skönheten och odjuret (1991), där Belle upptäcker att hennes kidnappare i själva verket är en prins som är fångad i en ond trollformel; Aladdin (1992), med gatu-tjuven i huvudrollen som vinner prinsessan Jasmins hjärta med hjälp av tre önskningar från en magisk ande, Lejonkungen (1994), med Simba, en lejonunge som försöker återta sitt kungarike, och Toy Story (1995) om cowboy-dockan Woody och Buzz Lightyear, rymdskytten, som samarbetar för att hitta vägen hem.

Bland de nyare filmerna finns Frozen (2013), en episk fantasi om två systrar med magiska krafter, Moana (2016), där en ung öbor ger sig ut på ett djärvt uppdrag för att rädda sitt folk, Coco (2017), en musikalisk självupptäcktsresa som utspelar sig i Mexiko under firandet av de dödas dag, och Raya och den sista draken (2021), som följer titelfiguren när hon slår sig ihop med en drake för att rädda sitt rike.

Dessa 40 älskade Disneyfilmer har underhållit publiken i generationer och fört in glädje och skratt i hemmen runt om i världen. Oavsett om de ses igen eller om de upplevs för första gången, är dessa tidlösa berättelser kommer säkert att glädja tittare i alla åldrar.

Disneyfilmer är inte bara underhållande, de är en del av vår kulturella arv. De har genom åren berättat historier om kärlek, mod och övervinning som har inspirerat och värmt hjärtan världen över. Oavsett om det handlar om en klassisk prinsessfilm eller en modern animation, kommer Disneyfilmer alltid att vara en viktig del av vårt kulturella minne. Läsarna bjuds in till en resa genom årtiondena med Disney och utforska den magiska världen i dessa älskade filmer. Vilken kommer att bli din favorit?

Nya Disneyfilmer som blivit klassiker

På de senaste åren har Frozen, Moana, Coco samt Raya och den sista draken har blivit omedelbara klassiker. Dessa filmer har starka kvinnliga huvudpersoner, minnesvärda sånger och vacker animation. De visar upp en rad olika kulturer och berättelser som representerar mångfalden i vår värld.

I Frozen ger sig Anna ut på en episk resa för att hitta sin syster Elsa och återställa freden i deras rike. Moana följer en ung navigatör som ger sig ut på ett djärvt uppdrag över havet för att rädda sitt folk. I Coco gräver Miguel fram sin familjs historia när han firar de dödas dag i Mexiko. Och slutligen, i Raya and the Last Dragon, slår sig en ensam krigare ihop med en magisk drake för att skydda sitt rike från onda krafter.

Dessa fyra filmer är bara en exempel på Disneys engagemang för att skapa berättelser som inspirerar och underhåller. Oavsett om det är en klassisk prinsesshistoria eller en modern animation har dessa älskade Disneyfilmer blivit en viktig del av vårt kulturarv.

Oavsett om du är ett fan av klassikerna eller föredrar nyare Disneyfilmer finns det något för alla i det här urvalet av 40 älskade Disneyfilmer. Så luta dig tillbaka, slappna av och njut av magin!

De 40 mest älskade Disneyfilmerna är tidlösa berättelser som har underhållit publiken i generationer och fört in glädje i hemmen runt om i världen. Från Snövit och de sju dvärgarna till Frozen och Moana har varje film sina egna unika karaktärer, miljöer, sånger och arv.

Lämna en kommentar